Savjeti koji će ti pomoći da se bolje osjećaš

Slika dviju mladih djevojki s kriškama lubenice pokraj svojih lica. Ova slika ilustrira kako prateći savjete o tome kako se dobro osjećati će vam pomoći da raditi svoje omiljene stvari za vrijeme mjesečnice.
Patiš od naglih promjena raspoloženja ili umora? Zvuče li ti glavobolje, osjetljive grudi ili bol u donjem dijelu trbuha poznato? Ne brini! Milijuni djevojaka i žena imaju iste tegobe tijekom ili nekoliko dana prije mjesečnice. Neki savjeti mogu ti pomoći da se riješiš tih simptoma. Ne moraš prestati raditi svoje omiljene stvari čak ni na te dane u mjesecu!

Evo nekoliko savjeta koji će ti pomoći da se bolje osjećaš – tijekom mjesečnice, kao i svaki drugi dan u mjesecu:

1. Pij puno vode! Neke simptome uzrokuje zadržavanje vode. Protivno uvriježenom mišljenju, konzumacija vode u stvari smanjuje zadržavanje i otjecanje. Voda ujedno pomaže isprati toksine iz tvog tijela. Čini čuda, a tako je jednostavno: čak i ako si u pokretu, uvijek možeš pri ruci imati bočicu vode.

2. Otkrij snagu voća i povrća s visokim sadržajem vode. Na primjer, lubenica i krastavac pomoći će ti da ostaneš hidratizirana i pozitivno utjecati na tvoje tijelo.

3.Uživaj u hrani visokog sadržaja magnezija i vitamina E. Na primjer, banane su bogat izvor magnezija, sušene marelice vitamina E, a avokado i jednoga i drugoga!  

4. Pripazi na unos soli, šećera, kave i crnog čaja! Uravnotežena prehrana – bez previše šećera i soli – dat će ti potrebnu energiju i ublažiti zadržavanje vode. Isto tako nastoji izbjegavati kavu i crni čaj. Da, konzumacija tekućine jako je važna za hidrataciju! Ali spomenuti proizvodi ustvari potiču tvoje tijelo da zadržava vodu.

5.  Kreći se! Ne trebaš se previše naprezati, ali malo vježbe na svježem zraku, poput hodanja ili vožnje bicikla ili plivanja, često čini čuda. Kretanje ti može pomoći da se bolje osjećaš jer isteže trbušne mišiće i time smanjuje grčeve.

6. Opusti se i stavljaj tople obloge! Položi bocu tople vode na trbuh dok ležiš na kauču ili se otuširaj ili okupaj toplom vodom da poboljšaš cirkulaciju. Toplina širi krvne žile i opušta tijelo.  

7.  Udovolji si i razvedri se! Izađi van s prijateljima ili otiđi u kino. Uživaj u ukusnoj i zdravoj hrani. Tamna čokolada odlično kontrolira želju i podiže razinu serotonina, popravljajući ti raspoloženje!   

8. Dovoljno spavaj! San je važan iz čitavog mnoštva razloga – održava razinu hormona i šećera u krvi i daje tvom tijelu dovoljno vremena za oporavak. Odspavaj poslijepodne. Lakše ćeš zaspati ako se opustiš bocom tople vode ili termoforom.

Ako su ti grčevi tako jaki da uobičajeni „kućni lijekovi“ ne pomažu, obrati se svom liječniku.