Moja prva mjesečnica

Kako će izgledati? Kako znati kad je očekivati? Trebaš li se bojati? Ovdje saznaj odgovore na sva pitanja o mjesečnici koja su te oduvijek zanimala.
 

„Konačno je došao taj dan!“

Teško je opisati kakva je prva mjesečnica, zar ne? Neobična je i nova, ali ujedno bi trebala osjećati popriličan ponos što si sada žena! Kada dobiješ prvu mjesečnicu vjerojatno će ti kroz glavu istovremeno prolaziti tisuću stvari. To je OK – to je prilično poseban dan za svakoga! Možda misliš i: „Kako ću se naviknuti na ovo?“ Ne brini – lakše je nego što misliš. Uskoro ćeš jedva i zamjećivati da je došla i neće te spriječiti da u potpunosti uživaš u životu!
 

„Kada bih trebala očekivati svoju prvu mjesečnicu?“Ne postoji „prava dob“ za dobivanje prve mjesečnice. Većina je djevojaka dobije oko 12. -13. godine, neke već sa 10 godina, a neke tek s 15 godina. Sve je to potpuno u redu! Kada ćeš ti doći na red ovisi o razvoju tvojih spolnih organa i trenutku kada će tvoje tijelo proizvesti dovoljno spolnih hormona. Kad se to dogodi, po jedno jajašce sazrjet će u tvojim jajnicima u prosjeku svaka četiri tjedna. Klikni ovdje ako želiš saznati nešto više.
 

„Postoje li kakvi pokazatelji da ću dobiti prvu mjesečnicu?“Moći ćeš prilično dobro pogoditi hoćeš li uskoro dobiti svoju prvu mjesečnicu – samo trebaš znati prepoznati znakove! Mjesečnicu ćeš dobiti otprilike godinu dana nakon pojave bijelog iscjetkaVećina djevojaka počinje i naglo rasti, grudi im se razvijaju, baš kao i struk i bokovi – oblik tijela postaje ženstveniji. 

Možda te brine da će ti prva mjesečnica neočekivano doći u nezgodnom trenutku. Dok čekaš prvu mjesečnicu, svakodnevno možeš koristiti dnevne uloške (na primjer, CAREFREE® koji će ti pomoći da se osjećaš sigurnije.

Kada prva mjesečnica počne, zamijetit ćeš smećkasti iscjedak na gaćicama ili nekoliko kapljica krvi. Isto je tako moguće da ćeš odmah početi jače krvariti. Ne brini se, to je potpuno normalno! Ovdje saznaj jesu li za tebe primjereniji tamponi ili ulošci.
 

Jesi li znala . . .  . . . da se djevojke često osjećaju loše ili emotivno tijekom i nekoliko dana prije mjesečnice? Neke osjećaju bol u donjem dijelu trbuha, leđima ili promjene raspoloženja – kod nekih su ove pojave izraženije nego kod drugih. Ne brini, proći će. Neke sretnice nemaju nijednu od ovih nuspojava! Ako ti smetaju, postoje neke stvari koje će ti pomoći da se riješiš tih simptoma! Saznaj ih ovdje!

. . . da mjesečnica ne dolazi uvijek jednom mjesečno, naročito na početku? Često je potrebno i nekoliko godina da se uspostavi hormonalna ravnoteža i da menstrualni ciklus postane redovit. Zbog toga korištenje kalendara može biti korisno!