Kako se moje tijelo mijenja ?

Sve je to normalno! Nemoj se stidjeti

Grudi i bokovi, stidne dlake i akne… Razumljivo je što se djevojke srame zbog svih tih promjena na tijelu. Ali gledaj to ovako: svi prolaze kroz isto pa čak i dečki na svoj način. Promjene koje počinješ uočavati potpuno su normalne i dogodit će se svakoj djevojci u nekom trenutku tijekom njenih tinejdžerskih godina, počevši oko devete godine te sve do kraja tinejdžerske dobi. Dio su vrlo prirodnog procesa odrastanja i zato nema potrebe da se sramiš!
 

Pozabavimo se specifičnim detaljima

Koje si promjene već uočila na svom tijelu? Jesi li naglo jako narasla? Jesu li ti počele rasti dlake na genitalnom području, na pazuhu i nogama? Jesu li ti se grudi počele razvijati? Vidiš li ponekad bijeli iscjedak na gaćicama? Ništa od navedenog nije povod za brigu: sve je to dio puberteta – izvanrednih promjena koje se događaju dok se iz djevojčice pretvaraš u ženu!

Pogledaj animaciju da vidiš kako se tijelo u pubertetu razvija! Isto tako možeš kliknuti na slova da izravno odeš na temu koja te zanima.

 

 


 

 

 

Svatko je različit

Onakva si kakva si – a tijekom puberteta sve djevojke prolaze kroz stvari u različito vrijeme. Tijela nekih djevojaka promijene se već s osam godina, dok kod drugih nema nikakvih promjena do dvanaeste. Neke tvoje prijateljice razvit će se ranije ili kasnije od tebe, ali nema razloga za brigu, svi su različiti. Definitivno će se osjećati slično kao ti.

Donja slika ugrubo prikazuje što se djevojkama događa tijekom puberteta. Prva mjesečnica, ustvari, dolazi prilično kasno u pubertetu. Prije nje obično će ti već narasti stidne dlake i grudi, imat ćeš bijeli iscjedak i početi naglo rasti. Tijelo ti je potpuno razvijeno oko 17. godine. Potpuno je normalno da svaka djevojka razvije svoj vlastiti ženstveni oblik tijela – onakva si kakva si.


 

Istina o veličini grudi

Svaka djevojka je različita i to je dobro! Veličina i oblik grudi ne utječu na njihovu funkcionalnost, tako na primjer, nema nužno razlike između količine proizvedenog mlijeka i kvalitete dojenja kod žena s većim ili manjim grudima.

Ponekad tijekom puberteta jedna dojka raste brže od druge. Ne paničari! Obično se više-manje ujednače same od sebe, iako nije neobično naići ni na dvije dojke bitno različite veličine, pa se ni oko toga nema potrebe brinuti.