Što se događa unutra ?

Priprema za odraslu dob!

Primijetila si izvanjske promjene na svom tijelu, ali znaš li da su mnoge druge promjene nevidljive jer se događaju u tvom tijelu? Sve su međusobno povezane, a uzrokuje ih nešto što se zove hormoni.

Ali zašto? Već godinama prije nego ih počneš koristiti, tvoji spolni organi sazrijevaju i pripremaju se za seks i razmnožavanje. Dobivanje prve mjesečnice krajnji je rezultat tog sazrijevanja i znači da si postala plodna! Teoretski, možeš zatrudnjeti od trenutka kada dobiješ svoju prvu mjesečnicu… Imaj to na umu ako razmišljaš o eksperimentiranju sa seksom i svakako se raspitaj o kontracepciji!

Slika prikazuje kako to sve točno izgleda. Baci pogled!

 


Jesi li čula za himen? Radi se o tankoj opni koja štiti unutrašnjost vagine, a mijenja se tijekom puberteta, u kojem postaje mekana i elastična. Prije se vjerovalo da je neoštećeni himen dokaz djevičanstva, a „oštećeni“ himen posljedično znak gubitka djevičanstva. Stvar nije tako jednostavna i takvi se stavovi mogu smatrati samo mitovima! Himen u svom normalnom stanju ima otvor, čak i kod djevojaka koje još nisu stupile u spolne odnose (kako bi menstrualna krv mogla otjecati iz tijela). A hormoni tijekom puberteta (estrogen) himen čine još elastičnijim i fleksibilnijim, što omogućuje uporabu tampona.  

Pustite animaciju i pojavljivat će se mali tekstualni okviri koji će vas informirati o spolnim organima.