Što je iscjedak?

Bijeli iscjedak na rublju normalan je, prirodan i znak da ćeš uskoro dobiti mjesečnicu. Ovdje saznaj više.
 

Slika prikazuje dvije mlade žene. Jedna drži mobitel a druga lakira nokte. Slika ilustrira kako su promjene koje se događaju u tijelu normalne te o njima možeš pričati s prijateljima ili roditeljima.Podijelimo tajnu!Djevojke vole razgovarati o većini stvari, ali ponekad ih je sram i ne žele prve pokrenuti temu… Na primjer, temu onoga što zovemo „iscjedak“. Savršeno je normalan i pojavljuje se kod djevojaka koje će uskoro dobiti mjesečnicu, ali možeš se uzrujati i preplašiti ako ne znaš o čemu je riječ!
 

Kako izgleda?Jesi li primijetila bijele mrlje na gaćicama? Radi se o „bijelom iscjetku“ – prozirnoj, bjelkastoj tekućini* koja istječe iz tijela kroz vaginu. Ništa oko čega bi se trebalo zabrinjavati! Ustvari, potpuno je prirodan i pojavljuje se kod djevojaka u pubertetu. Kod nekih je zamjetljiviji nego kod drugih… Neke ga djevojčice prvi put dobiju već s 9 godina, dok se kod drugih može pojaviti puno kasnije!

*Ako primijetiš da je vaginalni iscjedak neuobičajene, zelenkasto-žute boje, ima drugačiji miris ili ti nadražuje kožu, obrati se liječniku.
 

Čemu služi?Bijeli iscjedak znak je ulaska u pubertet. Tvoje ti tijelo govori da ti spolni organi postaju aktivni! Još jedna korisna stvar za nas djevojke jest ta što nam pokazuje da ćemo uskoro dobiti prvu mjesečnicu! Od prve pojave bijelog iscjetka, mjesečnica se obično pojavljuje u roku od godine dana… Što ti daje dovoljno vremena da se na miru pripremiš! Cool, zar ne?
 

Hoće li se vidjeti?Bijeli iscjedak nekad je obilniji, a nekad oskudniji. I to je potpuno normalno i razlikuje se od djevojke do djevojke! Ponekad ga ima tako malo da ćeš ga jedva primijetiti, a ponekad će ti gaćice biti prilično vlažne. Ne treba se zabrinjavati – nitko ne mora znati! Jednostavno stavi dnevni uložak: sigurno upijaju vlagu i štite tvoju odjeću, pružajući ti osjećaj samouvjerenosti i svježine svaki dan!
 

Pojavljuje li se iscjedak samo kod tinejdžericeca ili ga imaju i odrasle žene?

Iscjedak ćeš imati i kao odrasla žena. Pojavljivat će se između dvije mjesečnice, nekad će biti obilniji, a nekad oskudniji, ovisno o fazi ciklusa. Između dvije mjesečnice, oko ovulacije (otpuštanje jajašca spremnog za oplodnju), iscjedak je obično obilniji i prozirniji. Ovdje saznaj više o menstrualnom ciklusu.