Mitovi

O mjesečnici se priča svašta, ali nisu sve priče istinite! Evo nekoliko stvari koje si možda čula – uvjeri se znaš li koje su točne, a koje pogrešne.

Ako odem na bazen s tamponom, može procuriti u vodi.' Netočno!
Ne moraš brinuti da će ti tampon procuriti u vodi jer se krvarenje upija unutar vagine. Samo stavi novi tampon neposredno prije plivanja i promijeniti ga odmah poslije.

Ako se bavim sportom, mogla bih izgubiti tampon.' Netočno!
Možeš se baviti bilo kojim sportom dok nosiš tampon – povećava mu se volumen i nježno ostaje na mjestu, čak i dok trčiš ili skačeš za loptom.

Mogu se baviti sportom dok imam mjesečnicu.' Točno!
Sad kad koristiš odgovarajući tampon za jačinu svog krvarenja, možeš se baviti sportom svaki dan u mjesecu! Skriven u tijelu, tampon ostaje na mjestu i neće procuriti čak ni tijekom vježbe. Samo se sjeti promijeniti ga kad se napuni do kraja ili prije nego prođe 8 sati. Uvijek odaberi tampon najniže razine upijanja dovoljne za jačinu tvog krvarenja. Sport je odličan i zato što će te opustiti i spriječiti grčeve.

Djevojke mlađe od 12 godina ne mogu koristiti tampone.' Pogrešno!
Tampone možeš koristiti od prve mjesečnice. Tamponi o.b.® PROCOMFORT™ Mini posebno su osmišljeni za mlade djevojke. Zahvaljujući njihovom uskom vrhu, tankoći i svilenkasto mekanom SILKTOUCH™ gornjem sloju, posebno se lako stavljaju.  

I djevice mogu koristiti tampone.' Točno!
Zbog hormonskih promjena prije prve mjesečnice, himen (smješten u donjem prednjem dijelu vaginalnog otvora) postaje mekan i rastezljiv nabor kože. To znači da se normalno mogu koristiti tamponi o.b.® PROCOMFORT™ Mini, čak i ako si djevica. Tampon o.b.® PROCOMFORT™ Mini naročito se lako stavlja.

Mogu izgubiti uzicu i ne uspjeti ukloniti tampon.' Netočno!
Tamponi su izrađeni tako da uzica uvijek viri iz tijela i nema nikakvog razloga zašto bi nestala unutra. o.b.® tamponi izrađeni su u skladu s najvišim standardima te na način da je uzica snažno pričvršćena za jezgru tampona. Nadziremo tampone u svakoj fazi proizvodnog procesa kako bismo osigurali najvišu kvalitetu. Uvjeri se da je uzica snažno pričvršćena za tampon tako da prije stavljanja tampona je snažno povučeš! Vidjet ćeš točno koliko je uzica čvrsto pričvršćena za tampon!

Tampon se može zaglaviti ili izgubiti u meni.' Netočno!
Tampon se čvrsto ugnijezdi na predviđenom mjestu i nema kamo drugo otići! Tampon ne može ući u maternicu. Otvor između maternice i vagine preuzak je za tampon. Tamponi se ne mogu zaglaviti – ako ti se čini da se ne miče kad potegneš uzicu, to vjerojatno samo znači da još nije vrijeme da ga promijeniš ili da si se previše zgrčila i trebaš se opustiti. 

Tampon je moguće preduboko staviti, tako da ga više ne mogu pronaći.' Netočno!
Dva su razloga zašto se to ne može dogoditi. Prvo, uzica je tako duga da je možeš vidjeti čak i nakon stavljanja tampona. Drugo i važnije, tampon ne može ući u maternicu – otvor je preuzak. To je jasno vidljivo u videu „kako staviti tampon“.

Moram mijenjati tampone najmanje svaka 4 sata inače su štetni za mene.' Netočno!
Tamponi se smiju nositi do 8 sati. Ovisno o jačini krvarenja. Obično ćeš ih morati mijenjati svakih 3-6 sati tijekom prvih nekoliko dana kada je krvarenje jače. Za dane slabijeg krvarenja možeš odabrati manje tampone i mijenjati ih svakih 6-8 sati. Uvijek odaberi tampon najniže razine upijanja dovoljne za jačinu tvog krvarenja. Tampon se bez problema može koristiti i noću.  

Mogu nositi tampon noću.' Točno!
Savršeno je u redu koristiti tampone noću! Samo ga promijeni prije odlaska u krevet i ujutro čim se probudiš. Uvijek koristi tampon najniže razine upijanja dovoljne za jačinu tvog krvarenja.

Ne smijem nositi tampone svaki dan svoje mjesečnice, jer mom tijelu treba odmor.' Netočno!
Tamponi djeluju u skladu s tijelom pa nema razloga zašto ih ne bi mogla koristiti od početka do kraja svoje mjesečnice. Važno je uvijek koristiti tampon najniže razine upijanja dovoljne za jačinu tvog krvarenja i promijeniti tampon prije nego se u potpunosti napuni ili prije isteka 8 sati.

Mogu isprobati i vježbati umetanje tampona prije prve mjesečnice.' Netočno!
Trebaš čekati da dobiješ mjesečnicu prije nego isprobaš tampone iz dva razloga. Prvi je taj da himen (smješten u donjem prednjem dijelu vaginalnog otvora) možda još nije spreman – postat će mekan i rastezljiv zbog hormona neposredno prije dobitka prve mjesečnice. Drugo, menstrualna tekućina olakšava lako umetanje i uklanjanje tampona i povećava njihov volumen u tijelu. Prije tog trenutka, vagina će vjerojatno biti presuha i umetanje će biti neugodno.  

Tinejdžerice ne bi smjele koristiti tampone jer njihovo tijelo za to još nije spremno.' Netočno!
Čim dobiješ prvu mjesečnicu, tvoje tijelo spremno je za korištenje tampona. Na početku je najbolje koristiti manje tampone poput o.b.® PROCOMFORT™ Mini.

Tamponi blokiraju krv.' Netočno!
Tamponi ne blokiraju prirodno krvarenje. Oni samo upijaju tekućinu i upijaju je u jezgri dok se ne napuni. Jednom kad se napuni, tekućina teče kroz ili oko tampona.

Moram promijeniti tampon svaki put kad odem na wc.' Netočno!
Ne, ne trebaš promijeniti tampon svaki put kad odeš na wc jer su vagina, mokraćovod i anus odvojeni organi, svaki sa svojim otvorom. Učestalost promjene tampona ovisi isključivo o jačini krvarenja. Provjeri trebaš li promijeniti tampon tako da nježno povučeš uzicu. Ako se tampon lako pomakne, dovoljno je pun i treba ga promijeniti. Ako ne, ostavi ga i ponovo provjeri kasnije (ali ne smije ostati unutra duže od 8 sati).  

Tampon je premalen da mi pruži zadovoljavajuću zaštitu.' Netočno.
Tamponi su možda maleni ali vlakna od kojih su napravljeni jako dobro upijaju. Povlače tekućinu u jezgru tampona i tamo je zadržavaju dok ne dođe vrijeme za promjenu. Samo trebaš pronaći tampon odgovarajuće razine upijanja za tvoje potrebe, što se može mijenjati ovisno o tome je li ti mjesečnica tek počela ili je pri kraju. Važno je uvijek koristiti tampon najniže razine upijanja dovoljne za jačinu tvog krvarenja. Najprije pokušaj s o.b.® PROCOMFORT™ Mini – jer ih je najlakše staviti. Ako krvarenje postane jače, isprobaj o.b.® PROCOMFORT™ Normal za udobnu zaštitu.

Tinejdžerice smiju koristiti samo najmanje tampone.' Netočno!
Ako nikad prije nisi koristila tampone, definitivno je najbolje početi s najmanjim o.b.® PROCOMFORT™ Mini – jer ih je najlakše umetnuti i ukloniti, ali vrsta tampona koju bi trebala koristiti u stvari ovisi o jačini krvarenja. Budući da je tijekom prvih nekoliko dana mjesečnice krvarenje jače, treba ti tampon zbog kojeg ćeš se osjećati sigurno i suho. Isprobaj o.b.® PROCOMFORT™ Normal za udobnu zaštitu. Preporučujemo da uvijek koristiš tampon najniže razine upijanja dovoljne za jačinu tvog krvarenja, što ćeš prepoznati po kapljicama na ambalaži.

Uopće ne bih trebala osjećati tampon dok ga nosim.' Točno!
Kada je tampon ispravno stavljen, uopće ga ne bi trebala osjećati. Ako ga osjećaš kad sjedaš ili se savijaš, nisi ga stavila dovoljno duboko. Pogledaj naš video i provjeri radiš li to kako treba.